MONTEFELTRO, ALLE PLAATSEN TE BEZOEKEN EN TE ONTDEKKEN | Marche travelling

Hier de bergen resorts en dorpen van Montefeltro niet te missen op uw avontuur door de Marche.

Het gebied van Montefeltro bestrijkt een breed gebied in het Centrum van de Apennijnen gelegen, ten noorden van de Marche tussen Emilia Romagna en Toscana, een land vol van het glorieuze verleden en pulserend met de ritmes van de nabijgelegen stad Urbino, aan de ene kant, en San Leo aan de andere. Een oude geschiedenis zichtbaar en leefbaar gemaakt van stedelijke middeleeuwse centra, sobere kerken, eenzame kloosters, maar ook discrete en charmante molens en onveranderlijk kleine dorpjes die oude echte parfums en ongerepte omgevingen, bergwegen en onverwachte uitzichten behouden.

Hub van het gebied is Urbino, de hoofdstad van het hertogdom Montefeltro, een stad die verrast verlaat en fascineerd door zijn monumentale Palazzo Ducale, met aan de binnenkant de Galleria Nazionale delle Marche, de vele kerken en kloosters dat vele kunstwerken behoudt, de geboorteplaats van Raphael Sanzio, met vele paleizen verspreid langs de smalle straatjes die het karakteriseren en nog deuropeningen en trappen. De elegantie en stijl van de gebouwen en monumenten hebben hun Renaissance charme intact  behouden, hun betekenis en hun schoonheid getuigen van de grootsheid van de historische periode onverbiddelijk gekoppeld aan de naam van Federico da Montefeltro, die in ‘400, dankzij zijn verlichte geest  en zijn mecenaat maakte van deze stad een waar juweeltje en culturele landmark. Federico riep aan zijn hof de beste schilders, beeldhouwers, decorateurs en architecten van zijn tijd die van deze stad een perfecte plek maakte, bijna “Het ideale stad”(La Città Ideale) – het prachtige schilderij bewaard gebleven in de Galleria Nazionale delle Marche in Urbino.

Het grondgebied van Montefeltro, die niet alleen deel maakt van de Marche maar ook  deel van Toscane , Emilia Romagna en de Republiek San Marino heeft inclusief vele gemeenten, waarvan sommige tussen 2007 en 2009 uit onze regio zijn losgemaakt; degenen die vandaag de dag – in de provincie Pesaro Urbino – en dus behoren tot de Montefeltro van Urbino zijn er 15. Kleine versterkte dorpen nog intact die zich voordoen op een reeks van heuvels van de felle groene afgewisseld met rotspartijen.

Auditore met minder dan 2000 inwoners is slechts de eerste in alfabetische volgorde van de mooie dorpjes van Montefeltro, die de interessante Historisch Museum van de Linea Gotica accommodeert, terwijl in Belforte all’Isauro, waar, naast het oude dorp herbouwd door Francesco di Giorgio Martini, kunt u ook het kasteel bewonderen, herbergt nu de school van de Italiaanse taal en cultuur voor buitenlanders “Giacomo Leopardi” – – en de kerk gewijd aan de patroonheilige van San Lorenzo. Ligt aan de voet van de berg met dezelfde naam, op de voet rond het grootste deel van de zeventiende-eeuwse Palazzo dei Principi, Carpegna, waar u de parochiekerk van San Giovanni kunt bezoeken, daterend uit de Romaanse tijd en de kerken van San Sisto en de kerk van San Nicolò.

In Frontino, gedomineerd door de pittoreske rotsachtige plateaus van Sasso Simone en Simoncello, kunt u bezoeken: het klooster van St. Jerome, de monumentale complex van Montefiorentino – dateert uit de dertiende eeuw. – Aan de binnenkant een werk van Giovanni Santi, vader van Raphael Sanzio; terwijl in Lunano, die in staat is zijn oude glorie te tonen dankzij het verwoeste kasteel, vinden we het klooster van Monte Illuminato, bekend omdat hier de heilige Franciscus de zicht  aan een jonge blinde jongen herstelde. Tussen de heuvels die de valley scheiden van de Conca en de Foglia, Macerata Feltria, gelegen in de nabijheid van de oude Pitinum Pisaurense, met de versterkte stad, de toren en het Palazzo del Podesta omgebouwd tot museum.

In Mercatino Conca, in aanvulling op de schilderachtige oude stad van bijzonder belang is de parochiekerk, die veel werken van lokale kunstenaars herbergt. Monte Cerignone landschappelijk neergestreken op een rots, met zijn pittoreske geplaveide straatjes die leiden tot het gebouw van de oude vesting. Montecopiolo, nu bekend skigebied, is het verplicht punt van doorgang tussen de valleien van de Marecchia en Conca, hier kunnen we de overblijfselen bewonderen van de kastelen van Monte Copiolo, Monte Boaggine en Monte Acuto, oude bastions gebouwen om het grondgebied te verdedigen.

Monte Grimano Terme, in de buurt van de grens met de Republiek San Marino, met zijn 1200 inwoners is een van de kleinste van de dorpen die behoren tot de Montefeltro van Urbino, een oase van rust in een heuvelachtig landschap op het platteland, terwijl Piandimeleto is nog steeds zichtbaar gedomineerd door de imposante paleis-vesting van de Graven Oliva met zijn kantelen, schietgaten en consoles. In Pietrarubbia, mooi dorp, waarvan de resten van het kasteel van Petra Rubea op een klif liggend hebben een zeer suggestief effect, interessant de kerk van San Silvestro, gebouwd rond het jaar duizend, die aan de binnenkant een fijne marmeren altaar en een  mooie roosvenster, door de beeldhouwer Arnaldo Pomodoro realiseert, bewaard zijn en het Paleis van het Vicariaat van de zestiende eeuw.

Sassocorvaro, liggend aan het kunstmatige meer van Mercatale, staat op het hoogtepunt van de heuvel gedomineerd door de imposante grootste deel van de Rocca Ubaldinesca, gebouwd door Francesco di Giorgio Martini, de thuisbasis van de Art Gallery en het Museum of Rural Life. In Sassofeltrio, in aanvulling op de schilderachtige oude stad, kunnen we bewonderen, in de raadzaal van het stadhuis, de wapens van de familie Malatesta en La Rocca, die werd herbouwd door de beroemde architect Francesco di Giorgio Martini; Bovendien, op zijn grondgebied, in de Vallei Sant’Anastasio zijn er de bronnen van alkalisch en zwavelhoudend water. Tenslotte in Tavoleto, in aanvulling op de prachtige oude stad en de vele natuurlijke schoonheden, van groot belang zijn de ruïnes van het Castello della Trappola, met oude oorsprong en de parochiekerk, die vele werken van lokale kunstenaars herbergt.