Parco della Gola della Rossa en Frasassi, alle dingen om te zien en om te doen | Marche travelling

Gids voor het Parco della Gola della Rossa, plaats van de Marche die absoluut bezocht moet worden: tussen betoverde grotten, oude middeleeuwse kerken en adembenemende uitzichten op het groen en op de rotsen.

Het Regionaal Natuurpark van de Gola della Rossa en Frasassi is het groene hart van de Marche. Een van de mooiste beschermde gebieden, beslaat ongeveer negen duizend hectare op de hellingen van de Apennijnen in de provincie van Ancona tussen de gemeenten van Serra San Quirico, Genga, Arcevia en Fabriano. Een gebied omgeven door weelderige natuur en nog steeds intact in de mooie en mysterieuze Frasassi, oude kerken en abdijen, middeleeuwse sfeer en fantastische landschappen.

Frasassi, ondergrondse grotten van karstic origin, zijn op het grondgebied van Genga en vertegenwoordigen een show van de tijd en de natuur. De grotten, bezocht met rondleidingen of vrij, bestaan ​​uit stalactieten en stalagmieten die sculpturen van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid vormen. De vormen en afmetingen van deze natuurlijke werken hebben de verbeelding van de speleologen gestimuleerd, die nadat ze ze ontdekt en bestudeerd op een merkwaardige manier genaamd hebben. Tussen de stalactieten en stalagmieten van de meest beroemde en fascinerende zijn: de “Reuzen”, de “Camel” en “Dromedaris”, de ” Beer “en de” Madonnina “.

Een andere plaats van bijzondere historische kunst, maar ook voor het landschap en het toerisme is het gebied in verband met de kerk van San Vittore di Genga. Met zijn avonturenpark ontworpen en ontwikkeld om de kinderen te vermaken en de nabijgelegen warmwaterbronnen, is de badplaats San Vittore uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor het hele gezin, die veel ontspanning en plezier aanbiedt.  De abdij van San Vittore delle Chiuse, in Romaanse stijl, werd geboren in de natuurlijke amfitheater gevormd door de bergen van de kloven van Frasassi, is een plaats van sterke emotionele impact voor de ruis en de soberheid van de hoge muren, een plaats van suggestieve gebed ondergedompeld in de groene bergen van de Marche.

Pierosara, in de gemeente van Genga, was voor de strategische geografische ligging – gelegen op een heuvel in de buurt van twee groeven, die van Frasassi en die van de Rossa – was een belangrijk middeleeuws kasteel dat de omliggende grondgebied domineerde. Vandaag, van de oude castrum, blijven de muren en de verdediging  toren. Historisch gezien altijd erg belangrijk, het was een strategische referentie voor het domein van het omringende land sinds het Romeinse Rijk. De merkwaardige naam van dit middeleeuwse dorp oorspronkelijk genaamd Castel Petroso komt uit een legende; er wordt gezegd dat een graaf ontmoette een meisje genaamd Sara inwoner van het Castel Petroso en gefascineerd door haar schoonheid besloot om haar te ontvoeren omdat ze verloofd was met een kasteelheer, Piero. Tijdens de ontvoering , de omwonenden probeerden om de jongeren te redden, maar de jonge vrouw werd gedood door de graaf, die ook de jonge Piero doode, die naast zijn geliefde stierf. Het lijkt erop dat vanaf die dag, om deze trieste gebeurtenis te onthouden, de naam Castel Petroso is verandert in Pierosara.

Sassoferrato is een relatief kleine stad in vergelijking met de grootte, de stad is in feite op twee niveaus, de wijk Borgo en de wijk Castello. De grote gemeentelijke extensie is ingesloten in een dal waar drie rivieren stromen: de Sanguerone uit het noorden, het Sentino uit het westen en de Marena uit het zuiden, die op korte afstand van de een tot de andere in het dorp verzamelen. Op het grondgebied van Sassoferrato zijn vele plaatsen van historische en artistieke belang, zoals de oude Romeinse stad Sentinum, de thuisbasis van de beroemde Battle of the Nations (295 voor Christus). Terwijl het archeologisch museum en de burgerlijke kunstgalerij de huisvest is van een van de belangrijkste iconen van St. Demetrius, uitgevoerd in de late veertiende eeuw, wordt gekenmerkt door zijn kleine formaat en bouwtechniek.

De stad van Genga, heeft in aanvulling van de beroemde grotten, vele interessante plaatsen, historische gebouwen en aanbiddingen als de kerk van San Vittore delle Chiuse, de Tempel van de Valadier en de Hermitage van Santa Maria infra Saxa, natuur gebieden geschikt om te wandelen of picknicken in het groene van de Apennijnen van de Marche in de buurt van de rivieren Esino en Sentino. Van bijzondere schoonheid van de inmiddels beroemde levende kerststal dat elk jaar steeds meer en meer bezoekers trekt.